Umecupen är uppdelad på 16 stycken klasser, 8  stycken flickklasser (F) och  8 stycken pojkklasser (P).

- Flickor 2010 - Pojkar 2010
- Flickor 2011 - Pojkar 2011

Matchtiden för samtliga klasser i gruppspelet är 2×15 minuter.

A och B slutspel.

Placeringsmatch och slutspelsmatcher spelas 2×20 minuter med effektiv speltid de sista tre minuterna.

Vid oavgjort efter full tid i slutspelsmatcherna gäller sudden death 5 min (första målet vinner) och om inget mål görs så blir det straffläggning.

3 straffar/lag (därefter 1 straff/lag, dock med samma tre spelare fast ordningen kan ändras, ingen spelare kan lägga sin andra straff förrän dom andra lagt sin första).

Samtliga lag garanteras minst fyra matcher.

Inga sidbyten i pauserna.

Knatteklasser:

Knatteklasserna spelas helt enligt SIU-modellen dvs det är du som ledare som väljer i vilken klass ni ska spela med ert lag.
I knatteklasserna finns heller inga dispenser utan alla får spela alla matcher.

Flickor Röd, Pojkar Röd (rek 2012-2013)
Flickor Blå A, Pojkar Blå A (rek 2013-2014)
Flickor Blå B, Pojkar Blå B (rek 2014-2015)
Flickor Grön, Pojkar Grön (rek 2015-2016)

Vi följer de regler som Västerbottens IBF satt upp gällande antal spelare, storlek på plan mm och det innebär följande.

I klassen Röd är det spel 5 mot 5, fullstora målburar på fullstor plan som gäller.

I klassen Blå A+B är det spel 4 mot 4, mellanstora målburar på mindre spelplan
(30 x 15 meter) som gäller.

Matchtiden för Röd och Blå klasser är 2×15 minuter.

Gröna klasser:

I klassen Grön är det spel 3 mot 3, mellanstora målburar på mindre spelplan
(20 x 12 meter) som gäller.

Matchtiden är 1x15 minuter.
Sekretariatet stoppar klockan var 90:e sekund för byten genom signal från matchklockan.
Spelet återupptas av försvarande lag, alltså det lag som befann sig i försvarszon när tiden stoppades.
När alla deltagare är klara för spel igen återupptas spelet på signal från sekretariatet och matchklockan startas.

Lag i de Gröna klasserna behöver inte lösa något deltagarkort utan betalar endast anmälningsavgift.

Inga resultat eller tabeller kommer att redovisas, enligt Svenska Innebandyförbundets regler.

I samtliga klasser (både ungdom och knatte) gäller matchgarantin såvida fullt antal lag anmäler sig och kommer till spel.

Umecupen förbehåller sig rätten att slå ihop klasser om det inte blir fullt antal lag.